وکیل اجرت المثل

وکیل اجرت المثل ، وکیلی زبده و متخصص است که در حوزه حقوق خانواده بالاخص مبحث اجرت المثل ایام زوجیت ، فعالیت می کند و خدماتی مثل : مشاوره حقوقی ، قبول وکالت ، و … را به مراجعه کنندگان خود ارائه می دهد . ذکر این مطلب که اصلا اجرت المثل ایام زوجیت چه چیزی است ؟
و چه شرایطی باید وجود داشته باشد تا زوجه مستحق گرفتن اجرت المثل باشد ، نکته ای مهم و حائز اهمیت است که باید به آن اشاره کرد . برای آگاهی از این مطالب ، تا انتها این متن را مطالعه بفرمایید .
اجره المثل چیست ؟
از لحاظ قانونی افراد باید برای میتوانند برای انجام امورات خود از افراد هزینه ای برای کارهای خود دریافت نمایند . به صورت کلی اجره المثل به سه صورت می باشد:
1- قراردادی : افراد براساس قرار داد فی مابین توافق می کنند که با کار مشخص میزان حقوق مشخصی دریافت نمایند. در این شرایط اگر مشکلی در این خصوص انجام امور ایجاد شود هر کدام از دو طرف می توانند براساس قرار داد فی مابین اقدام به طرح دعوی برای احقاق حقوق خود بنمایند .
2- قانونی : قانون و در اداره کار برای برخی مشاغل حقوقی را معین نموده است که براساس انها می تواند افراد اگر فی مابین حقوقی رابرای پرداخت معین ننموده باشند ، براساس اداره کار میزان و مزایای ان پرداخت گردد .
3- در مواردی افراد از قبل میزان حقوق را معین نمی نمایند و فرد باید براساس میزان کاری که انجام داده اند از دادگاه تقاضای تعیین آن را بنمایند که در این صورت با طرح شکایت از فرد دادگاه میزان اجرت المثل را براساس نظر کارشناس تعیین می نماید و در این باره فرد می تواند اتن را پرداخت نماید /.
اما در برخی از موارد فرد بدون نیت دریافت پول اقدام به انجام امور می نماید و بعد از انجام انها می داند که براساس قانون قادر است اجره المثل را دریافت نماید و در این رابطه نیز دادگاه از طریق کارشناس رسمی میزان ان را تعیین می نماید .
اجرت المثل بیست سال زندگی
پیش از هر بحثی باید اشاره کرد که : بر طبق مضمون ماده ۳۳۶ قانون مدنی ، که می فرماید : هر فردی که بر حسب دستور یا امر فرد دیگر ، عملی را انجام دهد که در واقع برای انجام دادن آن عمل مزد و اجرتی باشد و یا به عبارت دیگر اگر آن فرد برای آن عمل مهیا باشد ، در چنین صورتی فردی که عمل را انجام می دهد ، مستحق دریافت کردن اجرت المثل می باشد .
لازم به ذکر است که اگر ، آن فرد از انجام دادن آن عمل قصد تبرع داشته باشد ، در چنین وضعیتی دیگر مستحق دریافت نمودن اجرت المثل نخواهد بود . وکیل اجرت المثل ، باید اشاره کند که : اجرت المثل ایام زوجیت ، از جمله حقوق ویژه و خاصی است که به موجب شرع و همچنین به موجب قانون ، به بانوان اختصاص یافته است .
در واقع می توان این طور گفت که : اجرت المثل ایام زوجیت ، برای مواردی به بانوان داده می شود که جزء وظایف آن ها نیست . همان طور که می دانید ، تمکین خاص و تمکین عام از شوهر ، جزء وظایف زوجه است ( تمکین عام : به معنای اطاعت کردن و فرمانبرداری کردن از دستورات شوهر در حد شرع و قانون ، می باشد .
به عنوان مثال : زوجه نباید بدون اجازه زوج از منزل خارج شود . و تمکین خاص نیز : به انجام دادن وظایف زناشویی مربوط می شود . به این معنا که : زوجه نباید بدون مانعی شرعی ، از انجام دادن وظایف زناشویی در مقابل زوج ، سر باز زند ) . حال در غیر از تمکین خاص و همچنین تمکین عام ، اگر زن در منزل شوهر ، کاری را انجام دهد و یا حتی اگر زن فرزندش شیر دهد ، در چنین مواردی زوجه می تواند از همسرش مطالبه اجرت المثل کند .
البته باید به این نکته توجه داشت که : زوجه برای انجام دادن چنین اموری ، باید قصد گرفتن اجرت داشته باشد ، نه این که امور مذکور را به طور رایگان و از سر عشق به همسر و فرزندان ، انجام دهد . پس اگر زوجه قصد گرفتن اجرت نداشته باشد ، دیگر به او اجرت المثلی تعلق نمی گیرد .
در واقع در این جا ممکن است سوالی از وکیل اجرت المثل ، پرسیده شود و آن این امر است که : اگر زوج ادعا کند که زوجه اموری مثل پخت و پز ، شیر دادن به فرزند ، نظافت کردن ، و … را به قصد دریافت اجرت انجام نداده است و در واقع به طور رایگان انجام داده ، در چنین صورتی آیا مرد نباید اجرت المثل پرداخت کند ؟
وکیل اجرت المثل در پاسخ به این سوال ، باید اشاره کند که : اگر مرد چنین ادعایی داشته باشد ، باید ادعای خود را ثابت کند . به تبع اگر موفق شد و توانست که ادعایش را ثابت کند به زوجه دیگر نیاز هیچ اجرت المثلی تعلق نمی گیرد ، ولی اگر نتواند ادعای خود را ثابت کند ، باید اجرت المثل زوجه را بپردازد .
اجرت المثل سی سال زندگی
نکته دیگری که وکیل اجرت المثل ، می تواند اشاره کند این امر است که : دریافت کردن اجرت المثل ایام زوجیت ، دارای شرایطی می باشد . و در واقع همین طور نیست که زوجه در هر شرایطی اجرت المثل خود را مطالبه کند . اولین شرط برای این که زوجه مستحق اجرت المثل باشد ، این است که : درخواست طلاق حتما باید از جانب شوهر باشد .
پس متوجه می شویم که اگر درخواست طلاق از طرف زوجه باشد ، یا حتی اگر درخواست طلاق از طرف زوجین ( طلاق توافقی ) باشد ، در هیچ یک از این دو مورد مذکور ، به هیچ عنوان بحث اجرت المثل ایام زناشویی ، مطرح نمی شود . شرط دومی که وکیل اجرت المثل ، می تواند به آن اشاره کند این امر است که : زوجه به هیچ عنوان نباید قصد تبرع داشته باشد ، یعنی به طور رایگان آن امور را انجام ندهد .
و شرط سوم این است که : زوجه باید اموری که ذکر شد ( پخت و پز ، شست و شو ، شیر دادن به فرزند ، و … ) را با درخواست و یا دستور مرد انجام داده باشد ، نه این که خود اقدام به انجام دادن آن امور کند ، بدون این که مرد از او چیزی خواسته باشد .
نکته دیگری که وکیل اجرت المثل باید به هر یک از زوجین ذکر کند این امر است که : همان طور که ذکر شد ، تمکین از شوهر جزء وظایف زوجه می باشد ، بنابراین بر طبق نص صریح قانون ، اگر زوجه بدون این که دلیلی شرعی و قانونی داشته باشد ، از همسرش تمکین نکند ( نشوز ) دیگر مستحق دریافت کردن نفقه نخواهد بود .
حال ممکن است عده ای از وکیل اجرت المثل ، بپرسند که اگر زوجه از شوهرش تمکین نکند ، تکلیف مهریه و اجرت المثل چه می شود ؟ وکیل اجرت المثل باید ذکر کند که : وقتی زوجه از همسر خود بدون هیچ دلیل شرعی و قانونی ، تمکین نمی کند در واقع دیگر مستحق گرفتن نفقه نیست ، همین طور دیگر اجرت المثلی نیز دریافت نخواهد کرد .
اما بحث مهریه جداست ، و مهریه بر ذمه شوهر است و باید حتما آن را بپردازد و مثل نفقه و اجرت المثل نیست که با ، عدم تمکین زوجه دیگر به او تعلق نگیرد . نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد ، اجرت المثل سی سال زندگی می باشد . گاهی اوقات اختلافات و مشکلات به حدی است که زوجین پس از سی سال زندگی ، از یک دیگر جدا می شوند .
وکیل اجرت المثل باید اشاره کند که : هر چه که میزان زندگی مشترک زوجین بیش تر و طولانی تر باشد ، به تبع میزان اجرت المثل زوجه نیز ، بیش تر خواهد بود .
اجرت المثل زن بدون فرزند
ممکن است از وکیل اجرت المثل ، پرسیده شود که آیا میزان مشخص و دقیقی برای اجرت المثل ایام زوجیت زن ، تعیین شده یا خیر ؟ در واقع وکیل اجرت المثل در پاسخ به این سوال ، باید اشاره کند که : قانون گذار اصلا اشاره ای به هیچ مبلغ و میزانی در خصوص اجرت المثل ایام زوجیت ، نکرده است . پس تکلیف چیست ؟
در واقع هنگامی که بحث مطالبه نمودن اجرت المثل ایام زناشویی مطرح می شود ، تعیین میزان دقیق اجرت المثل ، به کارشناس رسمی دادگستری سپرده می شود . کارشناس مربوطه عوامل مختلفی را در نظر می گیرد و بر طبق آن عوامل ، میزان اجرت المثل را برای هر فردی ، مشخص می کند .
از جمله این موارد که وکیل اجرت المثل می تواند به آن اشاره کند ، عبارت است از : مدت زمان زندگی زناشویی زوجه و زوج ، تعداد فرزندان ، تحصیلات زن ، خانه دار یا شاغل بودن زن ، و … . در واقع اجرت المثل زن بدون فرزند ، از اجرت المثل زوجه ای که دارای فرزند است ، کم تر می باشد .
یا اجرت المثل زوجه ای که تحصیلات کم تری دارد ، نسبت به اجرت المثل زوجه ای که تحصیلات بیش تری دارد ، کمتر می باشد . و یا حتی اجرت المثل ایام زوجیت زوجه ای که شاغل است ، در مقایسه با اجرت المثل ایام زناشویی زوجه ای که ، خانه دار است کم تر می باشد و مواردی از این قبیل که ، کارشناس رسمی دادگستری بر حسب آن ها میزان اجرت المثل را تعیین می کند و زوج موظف به پرداخت نمودن آن میزان تعیین شده ، خواهد شد .
در نتیجه وکیل اجرت المثل باید ذکر کند که : میزان اجرت المثل برای همه به یک اندازه نیست و برای هر فردی متفاوت است . افراد می توانند با برخوردار شدن از خدمات مشاوره حقوقی وکیل اجرت المثل ، سوالات و مسائل خود را از وکیل اجرت المثل بپرسند و با راهنمایی و کمک او ، مسائل خود را حل کنند .
وکلای موسسه حقوقی با سابقه و پر مخاطب تهران طلاق ، از معروف ترین و متخصص ترین وکلای تهران می باشند ، که در زمینه اجرت المثل و دیگر مسائل حوزه حقوق خانواده ( طلاق ، مهریه ، و … ) ، فعالیت می کنند .