واژه تعدیل در لغت در واقع از (( عدل )) گرفته شده است ، و به عبارتی به هماهنگی بین حقوق با انصاف ، اطلاق می شود . قانون گذار در خصوص تعدیل مهریه ، تعریف دقیقی ذکر نکرده است ، اما می توان گفت که تعدیل مهریه عبارت است از : هماهنگ کردن مهریه بر اساس عدالت .
شرع مقدس مهریه را در واقع حق زوجه قرار داده و به تبع ، سخت گیری های به خصوصی در این زمینه کرده است . لازم به ذکر است که در گذشته ، مهریه زوجه قابلیت تعدیل نداشت و به همین سبب ، درصورتی که زوج توان پرداخت کردن اقساط مهریه زوجه را نداشت ، باید ناچاراً به زندان می رفت .
اما امروزه وضعیت نسبت به گذشته تغییر کرده است و راه چاره ای برای زوج قرار داده شده است و در صورتی که زوج پس از دادخواست اعسار و تقسیط مهریه زوجه ، باز هم قادر به پرداخت کردن اقساط مهریه زوجه نباشد ، می تواند دادخواست تعدیل اقساط مهریه را بدهد .
تعدیل مهریه هم می تواند با درخواست زوجه ( زن ) و هم با درخواست زوج ( مرد ) ، انجام شود . ( در این خصوص می توان به تبصره ۲ ماده ۱۱ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی اشاره کرد : که محکوم له و با حتی محکوم علیه می توانند با تقدیم کردن دادخواست ، تعدیل اقساط را از دادگاه مربوطه بخواهند ) .
در خصوص تعدیل مهریه از جانب زوج ، باید اشاره کرد که : مهریه همان طور که در فوق نیز ذکر شد ، حق زوجه می باشد که پس از انعقاد عقد نکاح ( اعم از دائم یا موقت ) ، زوج موظف است که به زوجه بپردازد و به هیچ عنوان حق اسقاط آن را ، نخواهد داشت .
اما این امکان برای زوج می باشد که ، از دادگاه مربوطه تقاضای تعدیل مهریه را نماید ، که به تبع در صورتی که دادگاه با این امر موافقت کند ، در پرداخت کردن مهریه زوجه ، تعدیل انجام می شود . اعسار ، در واقع مشهور ترین درخواست تعدیل مهریه از جانب زوج است . ( ادعای اعسار زوج ، در دادگاه مربوطه ( دادگاه خانواده ) با ارائه شواهد و مدارک ، مورد پذیرش قرار می گیرد ، به همین سبب صدور حکم اعسار ، فقط توسط دادگاه انجام خواهد شد ) .
بنابراین زوج اگر پس از دادخواست اعسار و تقسیط پرداخت مهریه زوجه ، هم چنان نتواند اقساط مهریه زوجه را پرداخت کند ، این امکان برای او می باشد که دادخواست تعدیل و کاهش در اقساط مهریه زوجه را ، بدهد .
همچنین شایان ذکر است که : در صورتی که زوج توان مالی پیدا کند ، ( برای مثال : به زوج ارث برسد ، و … که در واقع جزء مستثنیات دین او نباشد ) ، در چنین وضعیتی نیز زوجه می تواند دادخواست تعدیل بدهد ، و مهریه اش را از زوج به صورت کامل و یا حتی با اقساط بیش تری ، دریافت کند .
اما در خصوص پاسخ به سوال مذکور در فوق ( که چند بار می توان تعدیل مهریه داد ؟ ) ، باید افزود که : در قانون در مورد تعدیل مهریه یا صداق ، تعداد دفعات مشخصی ذکر نشده است ( در واقع در صورت اعسار ، تعدیل مهریه بر طبق شرایط حاکم بر زوج تعیین می شود و این امر به تبع ثابت نیست و در هر فرد با فرد دیگر ، متفاوت می باشد ) ، به همین سبب به دفعات امکان درخواست تعدیل مهریه ، امکان پذیر است و در این خصوص محدودیتی در قانون ، وجود ندارد .
که این مورد بنا بر قسمت انتهایی تبصره ۲ ماده ۱۱ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی ، قابل اثبات می باشد ( تبصره ۲ ماده ۱۱ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی : …… دادگاه مربوطه با توجه به نرخ تورم بر طبق اعلام مراجع رسمی قانونی کشور و یا به عبارت دیگر با تغییر در وضعیت معیشت و همچنین درآمد محکوم علیه ، در خصوص تعدیل در میزان اقساط اقدام می کند . ) که امکان درخواست تعدیل مهریه ، با ایجاد شدن شرایطی جدید بر اعسار فرد ، وجود دارد . و تورم جامعه نیز در این خصوص ، تاثیر گذار می باشد .
وکیل تضمینی تعدیل مهریه :
وکیل تضمینی تعدیل مهریه دارای آشنایی بسیار زیادی با قوانین و مقررات حقوقی در خصوص امور مالی و همچنین این امور داشته و می تواند با استفاده از دادخواست اعسار و همچنین تورم بسیار زیاد جامعه به صورت مکرر نسبت به تعدیل اقساط مهریه در این رابطه اقدام نماید.
تعدیل مهریه یک امر تخصصی می باشد و به نتیجه رساندن درخواست آن می تواند مدت زمان بسیار زیادی طول بکشد و هر نوع اشتباه در محاسبات حقوقی ممکن است موجب قطعیت رای صادره در خصوص تعدیل این موضوع شود .
موسسه حقوقی تهران طلاق با وکلایی قهار در زمینه طلاق،طلاق توافقی ،وکیل خانواده و… آماده ارائه خدمات مشاوره ای می باشد .چنانچه در پروسه مهریه قرار دارید حتما با این موسسه تماس بگیرید و از وکیل مهریه ما مشاوره بگیرید .