بر اثر جاری شدن صیغه عقد نکاح ، زوجه دارای حق و حقوق مالی می شود ، که از جمله این حقوق می توان به : نفقه ، اجرت المثل ، مهریه ، و … ، اشاره کرد . اجرت المثل در واقع به زوجه ( زن ) در ازای انجام بعضی از امور در منزل که جزء وظایف او نبوده است تعلق می گیرد .
در واقع برای آن که اجرت المثل ایام زوجیت به زن تعلق بگیرد ، لازم است که شرایطی وجود داشته باشد . پیش از ذکر شرایط باید افزود که در طول زندگی مشترک زوج و زوجه ، ممکن است اختلافات و مشکلاتی پیش آید که زندگی زناشویی زوجین ، به طلاق و جدایی ختم شود ، طلاق دارای انواع و اقسامی مختلفی می باشد ، از جمله انواع طلاق عبارت است از : طلاق از جانب زوج ، طلاق از جانب زوجه ، طلاق توافقی ، و … .
در خصوص شرایطی که به زوجه اجرت المثل تعلق می گیرد ، می توان به سه شرط اشاره کرد : ۱ / شرط اول زمانی است که طلاق از جانب زوج باشد . در واقع اگر طلاق توافقی باشد و یا حتی اگر طلاق از جانب زوجه باشد ، در چنین مواردی به زن اجرت المثل تعلق نمی گیرد .
البته باید افزود که اگر علت طلاق زوج ، به خاطر تمکین نکردن زوجه باشد یا به عبارت دیگر به خاطر تخلف زن در زندگی زناشویی باشد ، در این صورت نیز به زن اجرت المثل تعلق نخواهد گرفت . ( در واقع زن ناشزه نباشد ) . ۲ / شرط دومی که باید در خصوص اجرت المثل ایام زوجیت ذکر کرد این امر است که ، همان طور که در فوق اشاره شد زن در خانه برخی امور را که وظیفه او نیست ، انجام می دهد .
به عنوان مثال : آشپزی کردن ، نظافت کردن منزل ، و … اموری می باشند که وظیفه زوجه نیست ، حال اگر زوجه این امور را بنا به درخواست و دستور زوج انجام داده باشد ، در چنین صورتی نیز به زن اجرت المثل ایام زناشویی تعلق خواهد گرفت . ۳ / شرط دیگری که در این خصوص می توان ذکر کرد این امر است که : زوجه به قصد دریافت کردن مزد و اجرت آن کار ها را انجام داده باشد ، به عبارت دیگر زن آن کار ها را به طور رایگان و برای رضای خدا ، انجام نداده باشد .
( بر طبق مضمون ماده ۳۳۶ قانون مدنی : هر زمان فردی بر طبق درخواست و دستور دیگری عملی را انجام دهد ، که عرفاً برای انجام دادن آن عمل ، اجرت و مزدی پرداخت می شود ، و یا حتی اگر آن فرد عادتاً مهیای انجام دادن آن عمل باشد ، او مستحق دریافت اجرت خواهد بود . مگر این مشخص شود که آن فرد قصد تبرع داشته است و آن عمل را برای رضای خدا انجام داده است ) .
اما مسئله مهم و اساسی در این موضوع ، اجرت المثل زن شاغل است . به تبع میان بانویی که خانه دار است با خانمی که شاغل است ، در خصوص اجرت المثل تفاوت هایی می باشد . زن خانه دار از آن جایی که اکثر وقت خود را در خانه است و مشغول به انجام دادن کار های منزل می باشد ، در مقایسه با زن شاغل که تقریبا نیمی از وقت خود را در خانه نیست ، اجرت المثل بیش تری دریافت می کند .
اگر چه زن شاغل نیز ، علاوه بر کار بیرون کار منزل را هم انجام می دهد ، ولی باز نسبت به زن خانه دار زمان محدود تر و کم تری را در اختیار دارد تا امور منزل را انجام دهد ، به همین سبب اجرت المثل زن شاغل کم تر از اجرت المثل زن خانه دار خواهد بود . چه بسا که در برخی موارد که زن شاغل است ، زن و مرد با یک دیگر امور منزل را به صورت اشتراکی انجام داده باشند .
قانون گذار ، مبلغ مشخص و معینی را برای اجرت المثل زن ، تعیین نکرده است . و تعیین این مبلغ بر طبق عوامل مختلفی می باشد . کارشناس رسمی دادگستری ، بر طبق شان خانوادگی زن ، تحصیلات او ، و … مبلغی را به عنوان اجرت المثل ایام زوجیت ، تعیین می کند که مرد موظف است آن مبلغ را به زوجه بپردازد .
وکیل اجرت المثل زن :
براساس قانون هر انسانی که کاری را انجام دهد باید حق وی در این رابطه پرداخت شود ، و این مسئله برای زن نیز به همین شیوه می باشد. معمولا زن غیر از وظایف قانون و همسری خود ممکن است در خانواده برخی از امور را نیز انجام دهد برای مثال یک زن در امور مزرعه به شوهر خود کمک می کند و یا درسایر مواردی که حسب قانون جزء وظایف وی نمی باشد اقداماتی را به صورت روزانه به انجام می رساند . در این رابطه زن میتواند به دادگاه مراجعه کند و اجرت المثل کارهای خود را دریافت نماید .
در صورت نیاز وی می توان به وکیل اجره المثل زن مراجعه کند و ضمن دادن وکالت به وی امورات خود را در خصوص دریافت اجره المثل به وکیل بسپارد.
یک وکیل اجره المثل فردی می باشد که به دعاوی مالی خانوادگی اشنایی لازم را دارد و تا کنون چندین پرونده را در این باره به نتیجه رسانده است .
وکیل اجرت المثل زن دارای آشنایی کامل با قوانین و مقررات مدنی بوده و بر این اساس موضوع را به کارشناس قضائی مربوطه ارائه داده تا کارشناس میزان آن را معین نماید و در انتها در این مورد اقدامات لازم را به انجام برساند .
موسسه تهران طلاق ، موسسه ای با سابقه و معتبر است که سال ها در این زمینه مهریه ،طلاق ، اجرت المثل و… فعالیت دارد .جهت تماس با موسسه و دریافت مشاوره با وکیل اجرت المثل با ما تماس بگیرید .