این پرسش که : اجرت المثل چقدر است ؟ پرسشی است که ذهن بسیاری از افراد را درگیر کرده است . در واقع به هنگام جدایی و طلاق ، یکی از بحث های اصلی و اساسی ، پرداخت نمودن حق و حقوق زن به طور کامل ، می باشد که یکی از این حق و حقوق ، اجرت المثل ایام زناشویی است . قصد داریم تا در این مطلب ، به بیان این که اجرت المثل چقدر است ؟ و اصلا در چه شرایطی به زوجه تعلق می گیرد ؟ بپردازیم ، پس تا پایان این مطلب را ، به خوبی مطالعه کنید .
اجرت المثل زن چیست
اجرت المثل ایام زوجیت زن ، در واقع یک حق ویژه برای بانوان است که قانون گذار برای بانوان در نظر گرفته است . وقتی که مرد به هر دلیلی تصمیم می گیرد که درخواست طلاق بدهد و همسر خود را طلاق بدهد ، باید تمام حقوق او را به طور تمام و کمال به او بپردازد .
اجرت المثل ایام زوجیت ، وقتی تعلق می گیرد به زوجه ، که طلاق از جانب مرد باشد . به عبارت بهتر اگر ذکر کنیم ، این طور می توان گفت که : اگر زن درخواست طلاق بدهد ، یا اگر زن و مرد با توافق هم تصمیم به طلاق و جدایی بگیرند ، در هیچ یک از این دو حالت به زوجه به هیچ عنوان ، اجرت المثل ایام تعلق نخواهد گرفت و اصلا بحث اجرت المثل ، مطرح نخواهد شد .
بنابراین فقط و فقط اجرت المثل در طلاق از جانب مرد است که ، مطرح می شود . حال در پاسخ به این سوال که اجرت المثل چقدر است ؟ باید شرایطی را که منجر به تعلق گرفتن اجرت المثل به زوجه می شود را ، ذکر کنیم . از جمله این شرایط عبارت است از : زوجه باید بنا بر دستور و یا درخواست همسرش ، اموری را که ذکر خواهد شد ، در منزل انجام بدهد و در واقع از انجام دادن این امور ، قصد گرفتن اجرت داشته باشد ، یعنی به طور رایگان یا از سر عشق به خانواده و یا حتی بخاطر رضای خدا ، این امور را انجام ندهد .
حال این امور چه اموری هستند ؟ در واقع اموری مثل آشپزی کردن ، نظافت ، شست و شو کردن ، و … که بر طبق شرع و قانون انجام دادن آن ها ، وظیفه زن نیست را اگر زن انجام بدهد ، و دیگر شرایط نیز موجود باشد ، زوجه مستحق دریافت کردن اجرت المثل می باشد .
حال در پاسخ به این سوال که اجرت المثل چقدر است ؟ باید افزود که : به وضوح این که میزان اجرت المثل ایام زوجیت ، به چه اندازه می باشد را قانون گذار مشخص نکرده است . و در واقع نمی توان میزان دقیقی را برای این سوال ( اجرت المثل چقدر است ؟ ) ذکر کرد . به همین سبب وقتی که بحث مطالبه نمودن اجرت المثل ایام زوجیت مطرح می شود ، برای آن که میزان دقیق اجرت المثل مشخص شود ، نیاز است که تعیین کردن میزان دقیق و مشخص اجرت المثل به کارشناس رسمی دادگستری ، سپرده شود .
کارشناس رسمی دادگستری ، بر طبق موارد مختلفی مثل : شاغل یا خانه دار بودن زوجه ، تحصیلات زوجه ، مدت زمان زندگی زناشویی زوجین ، تعداد فرزندان مشترک یا به عبارت دیگر حاصل از ازدواج زوجین ، و .. میزان دقیق اجرت المثل ایام زوجیت زن را ، مشخص می کند . لازم به ذکر است که : این میزان برای همه بانوان به یک اندازه نیست و به تبع در هر فرد با فرد دیگر ، این میزان متفاوت است .
در خصوص اجرت المثل زن خانه دار ، باید افزود که : کارشناس رسمی دادگستری ، اگر زن خانه دار باشد ، میزان بیش تری را برای اجرت المثل او تعیین می نماید . به این علت که زن خانه دار ، اکثر اوقات روز در خانه مشغول انجام دادن کار های خانه است ، و به همین خاطر اجرت المثل او نسبت به زن شاغل ، بیش تر است .
موسسه حقوقی تهران طلاق ، موسسه ای معتبر و پر مخاطب است که سال ها در زمینه حقوق خانواده فعالیت می کند . این موسسه دارای برترین مشاورین و وکلا است که می توان با خاطر آسوده ، امور حقوقی خود را به وکلای این موسسه معروف ، سپرد .
اجرت المثل در طلاق . پیش از هر بحثی لازم است که بدانیم اجرت المثل چیست ؟ و مهم تر از همه این که در چه شرایطی ، اجرت المثل به زوجه ( زن ) تعلق می گیرد ؟ اجرت المثل ، در واقع در ازای انجام دادن یک سری کار ها می باشد که ، شرعاً وظیفه زوجه نبوده است اما زوجه بنا بر درخواست زوج ( مرد ) این قبیل کار ها را ، انجام داده است در چنین صورتی به زوجه اجرت المثل تعلق خواهد گرفت .
( از جمله این کار ها ، می توان به شیر دادن به فرزند ( فرزند مشترک زوج و زوجه ) اشاره کرد ) . اما ، ذکر نکته ای در این خصوص حائز اهمیت می باشد و آن این امر است که : اگر زوجه امور مذکور را به قصد تبرع ، انجام داده باشد به تبع در چنین شرایطی به زوجه اجرت المثل ، تعلق نخواهد گرفت .
برای مثال ، هنگامی که زوج و زوجه به مشکل بر می خورند و در نتیجه زوج درخواست طلاق می دهد ، و به دادگاه مربوطه مراجعه می کنند ، قاضی از زوجه خواهد پرسید که آیا این امور را به قصد دریافت پول انجام داده یا خیر ؟ در صورتی که زوجه آشنا به قوانین نباشد و وکیلی نیز در این زمینه نداشته باشد ، ممکن است در جواب قاضی پاسخ منفی بدهد و در نهایت پرداخت اجرت المثل ، از گردن زوج ساقط خواهد شد و دیگر نیاز نیست که زوج آن را ، پرداخت کند .
در واقع مهم ترین شرط برای دریافت اجرت المثل ، این امر می باشد که طلاق از جانب زوج باشد ( به درخواست زوج باشد ) ، بنابراین اگر طلاق توافقی یا حتی به درخواست زوجه است ، در چنین صورتی به زن اجرت المثل تعلق نخواهد گرفت .
همچنین در صورتی که طلاق به درخواست زوج باشد ولی علت درخواست طلاق از جانب زوج ، به خاطر تخلف زوجه در زندگی زناشویی باشد ( به عنوان مثال : زوجه از زوج تمکین نکند ، به این صورت که به طور مثال زوجه از زوج ، تمکین خاص نکند یعنی با زوج روابط زناشویی برقرار نکند و یا حتی منزل خود را ، از منزل زوج جدا کند و به محل سکونتی غیر از محل سکونت همسرش برود ، که به این زن اصطلاحا ناشزه گفته می شود ) ، در چنین وضعیتی باز هم به زن اجرت المثل تعلق نخواهد گرفت .
موسسه حقوقی تهران طلاق با سال ها سابقه در زمینه طلاق ،مهریه ،نفقه و… آماده ارائه مشاوره رایگان می باشد . وکیل اجرت المثل این موسسه همراه شما تا پایان مراحل می باشد .
شرط دیگری که در خصوص اجرت المثل در طلاق باید افزود این امر است که : همان طور که ذکر شد این امور را زوجه باید حتما به درخواست زوج انجام داده باشد ، و مهم تر این که زوجه به قصد دریافت کردن پول آن کار ها را انجام بدهد .
در واقع می توان این طور گفت که : از جمله حقوق خاصی که شرع و قانون برای بانوان در نظر گرفته است ، اجرت المثل می باشد و به علت آن که هیچ مردی نمی تواند تا هنگامی که حق و حقوق زوجه را ، به طور کامل پرداخت نکرده است ، او را طلاق بدهد پس باید تکلیف حق و حقوق زن ( خصوصا اجرت المثل در طلاق ) ، مشخص شود .
در این خصوص می توان به مستنداتی قانونی نیز ، اشاره کرد . بر طبق مضمون تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی : در صورتی که زن کار هایی را که شرعاً به عهده او نمی باشد ، و بر طبق عرف نیز برای انجام دادن آن کار ها ، اجرت المثل تعیین شده است را به درخواست مرد و بدون آن که قصد تبرع داشته باشد ، انجام بدهد و این امر برای دادگاه مربوطه ( دادگاه خانواده ) نیز ثابت شود در این صورت دادگاه اجرت المثل کار هایی که زن در طول مدت زندگی زناشویی انجام داده را محاسبه خواهد کرد و زوج محکوم به پرداخت آن خواهد شد .
باید افزود که : مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت ، در واقع با تقدیم کردن دادخواست به دادگاه خانواده ، از طرف زوجه می باشد . محاسبه کردن اجرت المثل ایام زوجیت ، بر طبق سنوات زندگی زناشویی زوج و زوجه است و در خصوص نحوه محاسبه آن باید اشاره کرد که : در صورتی که بین زوج و زوجه توافقی در این خصوص صورت نگرفته باشد ، کارشناس با بررسی کردن اموال غیر منقول و منقول مرد ، این مبلغ را تعیین خواهد کرد .
لازم به ذکر است که : به علت آن که زنانی که شاغل می باشند ، وقت کم تری را در منزل سپری می کنند و به تبع زمان کم تری را صرف انجام دادن امور منزل می کنند ، به همین علت اجرت المثل ایام زناشویی آنان ، در مقایسه با بانوانی که خانه دار هستند ، کم تر می باشد .
وکیل اجرت المثل :
در بالا امر دریافت اجره المثل به صورت کامل توضیح داده شده است. در مواردی زن علی رغم همه کارهایی که انجام می دهد ممکن است در دادگاه نتواند اجره المثل را به صورت کامل دریافت نماید .
برای دریافت اجره المثل لازم است این موضوع را به یک وکیل متخصص و تضمینی بسپارید ، بدین صورت که وی تمامی امور پرونده را برای شما به عهده گرفته و در این رابطه به نتیجه رسانده باشد .
یک وکیل با استفاده از نکات ریز قانونی قادر است در اسرع وقت پرونده شما را در دادگاه مطرح نموده و در این رابطه علاوه بر به جلو بردن پرونده شما ، می تواند با ارجاع ان به کارشناس و متخصص امر در اسرع وقت تمامی امور را به نتیجه مورد نظر شما برساند.
در صورتی که شما به میزان اجرت المثل تعیین شده در این رابطه اعتراض داشته باشید می توانید به صورت حرفه ای و تخصصی در این رابطه اقدام به اعتراض به نظر کارشناس نموده و با ارجاع امر به کارشناس سه نفره در نهایت میزان اجره المثل دلخواه شما را دریافت خواهد نمود.
اگر در این رابطه نیاز به وکیل دارید می توانید با شماره تلفن های موجود در سایت تماس گرفته و در این رابطه علاوه بر دریافت مشاوره تخصصی می توانید امور خود را نیز به وکیل خانواده متخصص بسپارید .