در انواع طرق عقد چه به صورت موقت و چه دائم و یا اینکه آیا مهریه عندالمطالبه است و یا عندالاستطاعه مهریه از طرف زن قابل مطالبه میباشد ولی این نکته حائز اهمیت است که در مهریه عندالاستطاعه توانایی مالی زوج برای پرداخت مهریه باید اثبات شود.
ولی به هرحال قانون این امکان را به زن داده که چه از طریق دادگاه و چه از طریق ثبت بتواند با دادخواست مطالبه مهریه و یا دادخواست تامین خواسته از طریق دفاتر الکترونیک قضایی دستور توقیف اموال مرد را تا میزان مهریه درخواستی بگیرد كه تا جايي كه ميشود از انتقال اموال مرد به ديگري جلوگيري شود.
بايد به اين نكته توجه داشت که زن میتواند با استعلام از طریق مراجعی مانند پلیس راهور، ثبت اسناد و املاک کشور، بانک و سازمان بورس اطلاعاتی راجع به تمام اموال قابل توقيف مرد چه منقول و چه غيرمنقول به دست اورد. البته بايد به موضوع مستثنيات دين توجه داشت یعنی مطابق ماده ۵۲۴ قانون آیین دادرسی مدنی مواردی مثل مسکن و وسیله نقلیه مورد نیاز قابل توقیف نیستند. و ليست اموال قابل توقيف به شرح ذيل است.
زمین ، آپارتمان،حساب پس انداز بانکی، سهام ، حقوق ماهیانه زوج، خط و تلفن همراه و…
مدت زمان توقیف اموال برای مهریه
براي پاسخ به اين سوال بايد توجه داشت كه توقيف اموال از كدام نوع است. به طور مثال اگر قصد توقیف ملک مرد را داشته باشید زوجه ميتواند با مراجعه به ادره ثبت و دادن اطلاعاتی من جمله پلاک ثبتی و نامه ای جهت توقیف ملک بگيريد. بايد توجه داشت که اگر زوج مهریه همسر خود را نپردازد زوجه میتواند با معرفی اموال و دارایی زوج اين تقاضا را داشته باشد که اموال او را توقیف کند مثل حساب بانکی و اگر مالی داشته باشد و زوجه این احتمال را بدهد که مرد ممکن است این دارایی را منتقل کند و یا به فروش برساند میتواند تقاضاي تامين خواسته خود را تقديم دادگاه كند و این دارايي را تا صدور حکم دادگاه توقيف كند. همينطور اگر مرد دادخواست اعسار مبنی بر عدم توانايي مالي برای پرداخت مهریه دهد این اعسار موقتی خواهد بود به دليل اينكه مهريه از جمله ديون حال و ممتاز به شمار ميرود و حق زوجه بر سايز طلبكاران ارجحيت دارد
توقیف حقوق مرد برای پرداخت مهریه
اگر زوجه بخواهد حقوق ماهیانه مرد را توقیف کند در واقع این حقوق را از موسسات دولتی و خصوصی تقاضا دارد که طبق ماده ۹۶ قانون اجرای احکام مدنی زن داراي اين حق است که از حقوق محکوم علیه ( زوج) تا سقف یک سوم یا یک چهارم در شرایط مختلف توقیف کند و ربطي هم به معسر بودن یا نبودن مرد هم ندارد.
باتوجه به ماده ۹۶ قانون اجرای احکام مدنی ارگان هایی که شامل توقیف حقوق و مستمری برای مهریه میشود به شرح ذيل است
حقوق و مزایای کارکنان سازمان و موسسات دولتی یا وابسته به دولت ، شرکت های دولتی و شهرداری، بانکها و و بنگاه های خصوصی و مانند آنها
و تلفن همراه و..
توقیف خودرو مرد برای مهریه
با توجه به قانون جدید نحوه اجرای محکومیت های مالی ماشين دیگر جزو مستثنیات دین محسوب نمیشود و زن میتواند با معرفی ماشين مرد تا سقف مهریه خود اقدام به توقیف آن كند البته به شرط اينكه مالكيت خودرو براي مرد توسط پليس راهور تاييد شود. پس از آن زن میتواند با مراجعه به دادگاه برای جلوگیری از نقل و انتقال خودرو با صدور قرار تامین خواسته اقدام به توقیف سندی خودرو بنمايد که بعد از صدور رأی دادگاه و ادامه عملیات اجرایی توسط اجرای ثبت و عدم پرداخت دین توسط مرد و عدم اثبات مستثنیات توقیف فیزیکی ماشين هم امکان پذیر خواهد بود
توقیف منزل مسکونی مرد برای مهریه
براي توقيف منزل مسكوني زوج توسط زوجه در ابتدا باید به ادره ثبت مراجعه شود تا اگر منزل به نام مرد در اداره ثبت شده است بازداشت شود و اگر ثبت نشده باشد توقیف آن منوط به آن است که مرد در آن تصرف مالکانه داشته باشد و یا براساس حکم نهایی دادگاه مالک آن شناخته شود.
توقیف سهم الارث مرد به عنوان مهریه
براي توقیف سهم الارث ۲ حالت وجود دارد.
۱-اولا زماني كه زوج فوت ميكند و مالي از خود به ارث ميگذارد كه در اين صورت اگر زوجه درخواست مطالبه مهريه دهد چون مهريه از ديون ممتاز و حال به شمار ميرود ابتدا بايد مهريه زوج پرداخت شود و سپس بعد از آن اگر مالي از زوج باقي ماند بين وراث آن تقسیم میشود.
۲- حالت دوم زمانی است که مرد دارای سهم الارثی که هنوز انحصار وراثت نشده است در اين صورت هم زوجه ميتواند مال مشاع را توقيف كند و اگر بقيه وراث بخواهند مال را به فروش برسانند اين امكان وجود ندارد
مگر بعد از پرداخت مهريه زوجه و يا گرفتن رضايت از او