مهریه مال منقول یا غیرمنقولی می باشد که مرد چه در ازدواج دائم و چه در ازدواج موقت، متعهد می شود که پس از انعقاد رابطه ی زوجیت به زن پرداخت نماید.اما در حال حاضر و با توجه به سیاست های اتخاذی از سوی قوه قضاییه در قبال محکومان به پرداخت مهریه، امروزه قضات جدای از خودداری از صدور مجازات حبس برای محکومین به پرداخت مهریه، برای پرداخت مهریه توسط مرد، اقساط بلند مدت و طولانی قرار می دهند که البته بعضا همان اقساط هم یا پرداخت نمی شود ویا با تاخیر پرداخت می شود. در همین رابطه باید اذعان داشت که اگر خانم مالی را از اموال مرد معرفی نماید ممکن است تحت شرایطی به جای تعیین اقساط بلند مدت، قاضی حکم به توقیف مال و مطالبه از آن محل بنماید.
درهمین راستا در نوشتار قصد داریم به یکی از شایع ترین اموالی که خانم ها به دادگاه برای وصول مهریه خود یعنی خودرو مرد اعلام می نمایند و قانون حاکم بر توقیف خودرو برای مهریه بپردازیم.
اقدام قانونی جهت وصول مهریه
درصورتی که خانم قصد دریافت مهریه ی خودرا از مرد داشته باشد، مطابق با قوانین حاکم، از دو طریق دادگاه خانواده و اداره ی ثبت اسناد و املاک(اجرای ثبت) می تواند اقدام قانونی جهت وصول مهریه ی خود انجام دهد.
برای اقدام از طریق دادگاه، خانم می بایست با طرح دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی در دادگاه محل اقامت خود(اگر موضوع مهریه وجه نقد، سکه و هر مال منقولی باشد) یا محل وقوع مال(درصورتی که مهریه ملک ، زمین یا هرمال غیرمنقول باشد) مطرح نماید.
جدای از طرح موضوع در دادگاه خانواده، خانم می تواند درصورتی که مرد اموالی تحت مالکیت خود داشته باشد، با مراجعه به اداره ثبت اسناد املاک، بدون تنظیم دادخوتست و هزینه دادرسی، نسبت به معرفی مال اقدام نموده و تقاضای اجراییه نسبت به آن مال در صورت عدم پرداخت مهریه توسط مرد را خواستار باشد.
دراین صورت اداره ثبت پس از ارسال اخطاریه به مرد و عدم پرداخت مهریه، با فروش مال معرفی شده، مهریه خانم را از آن محل پرداخت می نماید.
آیا امکان توقیف خودرو به جهت پرداخت مهریه امکان پذیر می باشد؟
در پاسخ به پرسش پیشه رو ابتدا می بایست با مفهوم مستثنیات دین آشنا شد. مستثنیات دین عبارتست از اموالی که متعلق به بدهکار می باشد و به جهت نیاز و ضرورت از نظر امرار معاش و گذران روزمره زندگی، قابل توقیف به نفع طلبکاران مدیون نمی باشد.
قانون نحوه ی اجرای محکومیت های مالی، مستثنیات دین را مشخص نموده است. به موجب ماده24 قانون مذکور مستثنیات دین صرفاً شامل موارد زیر است:
الف) منزل مسکونی که عرفاً در شأن محکومٌ علیه در حالت اعسار او باشد.
ب) اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکومٌ علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
ج) آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم ٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره میشود.
د) کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شأن آنها
ه )وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
و) تلفن مورد نیاز مدیون
ز) مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت میشود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستأجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شأن او نباشد.
با توجه به اینکه طبق مقرره فوق خودرو ، جز مستثنیات دین به حساب نیامده است می توان این گونه برداشت نمود که خودرو زوج به نفع زوجه قابل توقیف می باشد، اما مطابق بند ه ماده فوق، چنانچه خودرو زوج، وسیله ی امرار معاش وی محسوب شود، حکم به توقیف خودرو توسط دادگاه صادر نخواهد شد.
آیا خودرویی که در رهن شرکت خودرو سازی است را بابت مهریه می توان توقیف کرد ؟
امروزه بسیاری از خودروهای خریداری شده توسط افراد به صورت اقساط یا لیزینگ می باشد،به صورتی که خودرو به خریدار تسلیم می شود و وی حق استفاده از خودرو را دارا می باشد منتهی، سند در وثیقه و شرکت خودرو سازی باقی مانده و امکان انتقال خودرو تا پرداخت کامل خودرو میسر نمی باشد. حال با توجه به توضیحات ارائه شده و سوال مطرح شده می بایست بیان داشت که، . با توجه به اینکه رهن مکرر در قانون مدنی به صراحت مورد پذیرش قرار گرفته است می توان این خودروهای در رهن یا با این شرایط توقیف نمود اما برداشت دین و وصول مهریه از این نوع خودروها منوط به این است که ابتدا خودرو از رهن شرکت خودرو سازی خارج شودو که دراین صورت پس از آزاد سازی خودرو امکان مطالبه مهریه از آن محل وجود خواهد داشت.
آیا امکان انتقال مستقیم خودرو به خانم وجود دارد؟
مطابق با قانون و رویه حاکم در مراجع قضایی، درصورتی که مالی به جهت ادای توقیف شود، ابتدا مال توقیف شده با قیمت گذاری توسط کارشناس رسمی دادگستری به مزایده گذاشته خواهدشد، درصورتی که خریداری وجودنداشته باشد، به درخواست خانم به میزان مهریه ، خودرو به وی منتقل خواهد شد.
امروزه با افزایش پیدا کردن آمار طلاق ، بحث مهریه ( مهریه مالی می باشد که به موجب عقد نکاح ، اعم از موقت یا دائم ، به زوجه تعلق می گیرد ) ، نسبت به گذشته بسیار بیشتر مطرح می شود ، با این که زوجه می تواند مهریه را پیش از طلاق نیز از زوج مطالبه کند ( مهریه عندالمطالبه : زوجه به محض انعقاد عقد و امضای عقدنامه ، مالک مهریه محسوب می شود و در هر زمانی که بخواهد ، می تواند مهریه اش را از زوج مطالبه کند ) ، اما بر طبق نظر عموم و عرف جامعه ، بحث مهریه در زمان جدایی زوجین مطرح می شود .
با توجه به این امر که ، امروزه اکثر افراد برای سهولت در رفت و آمد ، یک وسیله نقلیه شخصی دارند ، زوجه می تواند با توجه به توان مالی زوج ، خودرو او را توقیف کند . ( توقیف به معنای جلب کردن و بازداشت کردن می باشد و توقیف خودرو ، یعنی جلب خودرو به حکم قانونی ) .
به طور کلی ، توقیف خودرو برای مهریه از دو طریق امکان دارد : 1 / از طریق دادگاه : در این روش زوجه باید ، درخواستی مبنی بر مطالبه مهریه اش ، به دادگاه ارائه دهد و درست هم زمان با این درخواست ، تقاضای تامین خواسته نیز از دادگاه داشته باشد ، تا زمانی که دادگاه به نفع او ( زوجه ) ، رای صادر کرد فورا ماشین زوج توقیف شود ، و زوج فرصتی برای انتقال سند خودرو به نام دیگری و یا حتی ، فرصتی برای مخفی کردن خودرو ، نداشته باشد .
پس از آن که زوجه ، خودرو زوج را به عنوان تامین خواسته معرفی کرد ، باید از پلیس راهور استعلام بگیرد تا خودرو و یا خودرو های دیگری که به نام زوج است ، توقیف سندی شوند و به عبارت دیگر ، از این تاریخ به بعد نقل و انتقال خودرو ، به هیچ وجه امکان پذیر نباشد .
2 / روش دیگری که می توان به آن اشاره کرد ، توقیف خودرو از طریق اجرای ثبت اسناد ، می باشد ( افراد علاوه بر مراجعه به مراجع قضایی ، می توانند برای احقاق حق خود در برخی موارد ، به اداره ثبت اسناد نیز مراجعه کنند . اجرای ثبت یکی از مواردی می باشد که می توان برای توقیف خودرو و یا رفع توقیف خودرو ، به آن مراجعه کرد ) .
در این روش ، زوجه با معرفی خودرو زوج به اجرای ثبت اسناد ، دستور توقیف خودرو را می گیرد و پس از آن ، دستور فوق به مورد ابلاغ گذاشته خواهد شد . لازم به ذکر است که ، ابلاغ برای زوج در واقع حاوی تعیین مدت محدودی است ، ( این مدت ده روز می باشد ) .
روند توقیف خودرو زوج به این صورت می باشد که در وهله اول ، توقیف خودرو زوج به صورت سندی انجام می شود ، به این معنا که سند خودرو زوج متوقف خواهد شد و این امر ، از نقل و انتقال خودرو به دیگری ، جلوگیری می کند . پس از این مرحله ، به زوج فرصت داده می شود تا ، بدهی خود را به زوجه پرداخت کند ( و یا برای پرداخت بدهی اش به زوجه ، اقداماتی انجام دهد ) ، اگر زوج اقداماتی انجام داد و یا مهریه زوجه را پرداخت ، در این صورت می تواند دادخواست رفع توقیف سند را ، به اداره ثبت بدهد ، اما اگر بدهی خود را پرداخت نکرد ( در مدت تعیین شده ) ، در این صورت زوجه حق شکایت به دادگاه مربوطه را ، دارد و این امکان برای او ( زوجه ) فراهم است تا ، اقداماتی جهت توقیف خودرو ( توقیف فیزیکی خودرو ) ، نماید .
نکته دیگری که باید اشاره کرد ، این امر می باشد که اگر اثبات شد که خودرو زوج ، وسیله کار و امرار معاش او بوده ، و حال با توقیف خودرو ، زوج به سختی افتاده در این صورت خودرو جز مستثنیات دین محسوب می شود ، و خودرو رفع توقیف می شود . ( البته اثبات این قضیه با زوج می باشد ) .
وکلای تهران طلاق با سالها سابق در زمینه نفقه ،اجرت المثل ،طلاق توافقی ،حضانت و… مشاور شما و پشتیبان شما تا رسیدن به نتیجه نهایی می باشد .وکلای این مجموعه شامل وکیل طلاق توافقی ،وکیل اجرت المثل ،وکیل خانواده و… می باشند . وکیل مهریه این مجموعه با بیش از هزاراران پرونده موفق آماده مشاوره به صورت حضوری و آنلاین می باشد .